Dipp med favabønner og avokado


Du har kanskje sett disse lange voksaktige belgene, ute på åkeren kalt bondebønner, hestebønner eller favabønner, som jeg kaller dem.

For de fleste av oss er dette en relativ ny grønnsak, men Fava bønner er en elsket, og vanlig belgfrukt over store deler av verden.

I mellom og Sør-Amerika er fava en vanlig ingrediens i grønnsaksuppe. I England spises de gjerne lettkokte med litt smør på. Egyptere liker å bruke disse bønnene sammen med kikerter når de lager falaffel. I Spania serveres de gjerne krydret og fritert, som Tapas. I Østen er de mye brukt i bønnepasta. Med andre ord en svært anvendelig grønnsak.
 
Favas er veldig gode lettkokte, som tilbehør til både kjøtt og fisk. Til lam smaker det godt å røre inn litt finhakket mynte og litt god olivenolje.
Her hos oss er den fast følge til grønnsaksupper og gryter.
Lettkokte Favabønner med litt høvlet parmesan, litt god olivenolje, og tynne skiver med spekeskinke, er perfekt både som forrett eller en lett kveldsrett.


Favabønnene er også fettfattige, svært proteinrike, fiberrike og er dessuten en god kilde til både A- og C- vitaminer.


Det er bare selve bønnene som spises. Den store litt læraktige ertebelgen kastes. Belgene er ganske lette å åpne, og det er enkelt å ta ut bønnene.

Bønnene er dekket med et tynt skal. På veldig unge bønner er det ganske tynt, men etterhvert blir skallet grovere. Da er det enkleste å gi bønnene et oppkok. La de koke ett til to minutter og skyll de i kaldt vann. Da er det bare å ta bønnen mellom to fingre og presse lett så kommer de ut.

DU TRENGER:

Ca 20 stk favabønner (som jeg renset og ga et oppkok, som forklart over)
1 moden avokado, renset for skinn og stein
1/2 ts malt cumin eller spisskummen som den også kalles
1 ss sitronsaft
3 ss god olivenolje + 1 ss til å ringle over
1/4 ts salt

SLIK GJØR DU:
Bland alt og kjør det i en kjøkkenmaskin til pure.
Ta vare på litt av kokevannet fra kokingen til bønnene så har du noe å spe med om dippen blir for fast.
Smak til med litt salt og mer sitronsaft om det er nødvendig.


Som grønnsaker så brukte jeg det åkeren hadde. Det er gule og orange gulrøtter, sukkererter, nepe , vintereddik,og knutekål som jeg skar i staver.

Alle typer grønnsaker egner seg godt til dette, bruk det du finner i åkeren!

Bare å skylle grønnsakene og kutte opp. Dette er nydelig mat til store og små, som er sultne og venter på at middagen skal bli ferdig. Eller bare som snacks.

Velbekomme!

Takk til Evas kjøkken for oppskriften

Høstet fra gården: Favabønner