Denne nydelige paien ble servert til en høsttakkefest – et fantastisk dansk håndverk!

TERTEBUNN, DU TRENGER:
250 g. speltmel. (Jeg brukte økologisk grov sammalt speltmel, men du kan fint bruke fint sammalt eller siktet spelt/hvetemel)
125 g. rørossmør eller annen god økologisk smør direkte fra kjøleskapet
En klype havsalt
ca. 3/4 dl kald melk eller vann (jeg brukte Røros lettmelk)

FYLL, DU TRENGER:
ca. 300 g. mangold – både stilk og blader
1 stor løk (eller to mindre)
Olje til steking
Salt og pepper
ca. 150 g chevre
2 store egg + 2 eggeplommer
3 dl. kremfløte
1 dl. melk (Jeg brukte Røros lett melk, men bruk gjerne helmelk om du har)
Salt og pepper.

LAG DEIGEN FØRT:
Bland mel og salt i en bolle.
Smuldre smøret inn med fingrene.
Bland inn kald melk litt om gangen til deigen samles.
Hvelv deigen ut på et melet bord og elt den raskt til et rundt emne.
Legg tilbake i bollen, dekk med plastfolie og sett på kjøl i min 30 minutter.

Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Kjevl deigen ganske tynt ut på et melet bord, og kle en terteform (ca. 25 cm i diameter).
La de grove deigkantene henge over kanten på formen.
Dekk bunnen med aluminiumsfolie og tørre bønner og stek midt i ovnen i 15 minutter.
Fjern bønnene og aluminiumsfolien og prikk bunnen med en gaffel.
Stek bunnen videre i 10-15 minutter til den blir gylden.

LAG FYLLET:
Hakk stilkene fra mangolden og løken.
Varm olje i en stor stekepanne og surr løk og stilkene i ca. 10 minutter til løken er myk.
Riv bladene i biter og ha de i pannen og lad det surre ca. 10 minutter.
Krydder med salt og pepper.
Ha fyllet oppi den forstekte tertebunn.
Skjær chevren i skiver og legg oppå mangolden.
I en bolle vispes 2 egg + 2 ekstra eggeplommer med fløte og melk salt og pepper.
Helles forsiktig over terten.
Stekes i ovnen ved 180 grader i ca 30-35 minutter til den føles fast og chevren er gylden.

Uhm!

Høstet fra gården: Mangold og løk