Porcetta er en ribberull funnet opp av italienske slaktere. Det er ikke til å stikke under en stol at dette er et tidkrevende prosjekt som tar noen timer men som gir full uttelling når middagen serveres.
Porcetta serveres knasende sprø med deilige søte ovnsbakte grønnsaker og poteter og en sjysaus.
Når man lager en del mat så inspireres man gjerne av andre kokker, matblader, tvkokker og reportasjer i så nær sagt alle typer magasiner og aviser. Alle har sin vri og jeg er en absolutt samler av ting jeg skal prøve ut, nye ideer og nye samensetninger av ulike smaksvarianter.
Inspirasjonen til denne retten fant jeg i vår lokalavis Varden og den ble presentert av Øyvind Helle som er matfaglig konsulent ved kulinarisk Akademi og forfatter av kokeboken «Gurmet for begynnere».
TIL 4-5 PERSONER
DU TRENGER:
3 kilo beinfri ribbe
1/2 sitron
4 hvitløkfedd
2 ss salt
1 ss grov kvernet svart pepper
en håndfull salvie
en håndfull flatpersille
noen kvister rosemarin
hyssing
I FORMEN UNDER BAKINGEN TRENGER DU:
2 gulrøtter
5 små rødløk
1 fersk hel hvitløk
1 squash
10-12 (mandel)poteter
cherrytamater
2 søte røde paprika
fersk rosemarin
SJYSAUS:
1 dl sjy fra langpannen, eller så mye du har
1 dl soyasaus
saften av en 1/2 sitron
4 ss solbærsirup
SLIK GJØR DU:
Begynn med å gni salt og pepper godt inn i ribba. Både i svoren og inne i ribba.
Fyll den med en finhakket blanding av sitronskall (bare det gule), hvitløk, fersk salvie og fersk hvitløk.
Rull deretter ribba tett sammen sånn at yttersiden er dekket av svoren og knyt sammen som vist på bildet med solid kjøkkenhyssing.
Ha rist i bunnen av en langpanne eller en ildfast form.
Ha i kokende vann til det står ca 2 cm opp på ribba og dekk tett med aliminiumsfolie.
Stek ribba så i ca 3 timer på 180 grader på varmluft.
Ta folien av og la den steke i 30 minutter til.
Vask, skrell og kutt grønnsakene i pase store stykker og fordel de utover langpannen.
Strø over litt salt og ringle med en god olivenolje. bland grønnsakene og potetene godt sånn at alt er dekket av olje.
Sett grønnsakene inn i ovnen på nederste rille og la de steke sammen med ribba på varmluft den siste timen.
Tomatene kan du legge inn når det er omtrent 15 minutter igjen.
La ribba hvile i 20 minutter pakket inn i aleminiumsfolie før du skjærer i den.
Bland sammen og lag sjysausen.
Server porcettaen sammen med potetene og grønnsakene, gjerne også med en god aliol til!
Rester av porchettaen kan du skjære i tynne skiver og servere i en sandwich med tomat, majones og en god ost.
Takk til Evas kjøkken for oppskriften
Høstet fra gården: Squash, gulrot, potet og rødløk